tylko i wylacznie praca recznie
Jak czyścić i dbać o estetyke naszych Skodinek
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez PiotrekSBIco do glinki BH natknolem sie na jakiejs stronce i ludzie nie sa zbytnio z niej zadowoleni ponoc starsznie sie sypie sa to spostrzezenia innych nie moje zeby nie bylo
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PiotrekSBIak narazie chce zakupic to http://moto.allegro.pl/fi...2930848678.html
Natomiast gdy chodzi o trwałość i efekt wizualny, zdecydowanie przychylam się do rekomendacji kolegi Big. Ultimate Quick Detailer, w swoim rankingu stawiam wyżej nawet od Reload-a.Octavia 2 FL Combi 1.9 BXE
Komentarz
-
-
Muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem działania powłoki C-Quartz. Wczoraj umyłem swojego S II. Wcześniej ostatni raz myty był 31.12.2012 r., a więc ponad miesiąc temu. Na lakierze był syf niemiłosierny, choć po ostatnich roztopach i deszczach kropelkowanie o dziwo było bardzo ładne - na brudnym lakierze !!! Jednak mycie auta na którym położona jest powłoka, nawet po miesięcznej zimowej jeździe, to bułka z masłem. Lakier myje się bardzo łatwo. Ewentualne syfy przyspojone są do powłoki, a nie do lakieru i bardzo łatwo dają się od niej odspoić. Po potraktowaniu czystej już powłoki ultimate quick detailerem lakier wygląda jak chwilę po jej położeniu tzn. ma bardzo ładną głębię i połysk.Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Czyli widać,ze warto.Tylko z punktu ekonomicznego już tak średnio.Raz do roku nakladac powloke(1000 pewnie gdzies) nie kazdego na taki luksus stac, a z drugiej strony wiele osob lubi po prostu samemu sie tym zająć(umyc,nawoskowac,polerka).
Panowie,jaką polerkę byscie polecili na początek?do 500złKondziu
OCP
Komentarz
-
-
W Tarnowie jest Auto spa Oto ich cennik Cquartz kosztuje 150 PLN ( to się opłaca czy lepiej dołożyć do czegoś lepszego ? )
OdyŻwianie oraz ochrona lakieru
DIAMONDBRITE ® 6 Lat Gwarancji lakier i tapicerka.
Mycie pojazdu, sprzątanie wnętrza, oczyszczenie lakieru, przygotowanie lakieru, zabezpieczenie lakieru ( mocno błyszczący płaszcz ochronny ) impregnacja tapicerki + odżywienie skóry, zabezpieczenie dywaników, zabezpieczenie zewnętrznych elementów winylowych, powłoka ochronna na przedniej szybie, odżywienie opon
Cena od: 600zł
LACROE ® 3lata gwarancji.
Mycie pojazdu, sprzątanie wnętrza, oczyszczenie lakieru, przygotowanie lakieru, zabezpieczenie lakieru ( mocno błyszczący płaszcz ochronny ) impregnacja tapicerki materiałowej, zabezpieczenie dywaników, zabezpieczenie zewnętrznych elementów winylowych, odżywienie opon.
Cena od 390zł
PGS – 12 mc zabezpieczenie lakieru.
Mycie nadwozia, oczyszczenie lakieru, przygotowanie lakieru, roczne zabezpieczenie lakieru.
Cena od 150zł
Cquartz – powłoka kwarcowa
Mycie pojazdu, sprzątanie wnętrza, oczyszczenie lakieru, przygotowanie lakieru, zabezpieczenie lakieru ( powłoka kwarcowa ) zabezpieczenie zewnętrznych elementów winylowych, powłoka ochronna na przedniej szybie, odżywienie opon, mikrofibra.
Cena od 500zł
Wosk o wysokiej zawartości Carnauby.
Mycie nadwozia, oczyszczenie lakieru z osadów, ręczna aplikacja najwyższej jakości naturalnego wosku o wyjątkowym i długotrwałym połysku.
Cena od 150zł
Wosk Carnauba III etapowy
Mycie nadwozia, oczyszczenie lakieru z osadów, aplikacja najwyższej jakości naturalnego wosku w 3 etapach o wyjątkowym i długotrwałym połysku.
Cena od 400zł
Renowacja i odswiezenie
Odświeżenie lakieru.
Podstawowa korekta lakieru pozwala usunąć znaczącą część zmatowień i zarysowań pozostawiając wysoką głębię koloru.
Cena od 250zł
Renowacja lakieru
Renowacja lakieru pozwala na usunięcie większosci rys, pozostają uszkodzenia najgłębsze, które są mało widoczne lakier pozostaje gładki i posiada piękny połysk. Zazwyczaj lakier po takim zabiegu wygląda lepiej niż na nowym samochodzie.
Cena od 600zł
Usuwanie rys i wżerów - 1 element.
Usuwanie rys, wżerów oraz innych mocniejszych uszkodzeń lakieru.
Cena 70zł 1 elementSkoda Octavia I 2001 1.9 TDI Laurin&Klement(SOLD)
Skoda Octavia II 2007 2.0 TDI 140 KM Elegance
Komentarz
-
-
damcyk, Jeśli chcesz tanio i dobrze to wejdź na forum kosmetyka aut, poszukaj kogoś z okolicy, zobacz jego relacje i zagadaj. Na bank wyjdzie taniej, no i mistrzunio będę bardziej wiarygodny niż przypadkowa myjnia która ma w nazwie SPA, studio iitp.Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW
Komentarz
-
-
damcyk, ja mam Cquartz u siebie i na 100% jak chcesz miec efekt dobry to wczesniej trzeba zrobic polerke, inaczej Cquartz bardzo uwidoczni wszelkie rysy i ubytki lakieru.kiedyś była seria TSI : 135KM/217Nm a potem było 156KM/267Nm
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=57585&start=0
teraz 240KM 4x4 Boxer turbo mruczek.
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...350597#1350597
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez jamesbondzioi na 100% jak chcesz miec efekt dobry to wczesniej trzeba zrobic polerke, inaczej Cquartz bardzo uwidoczni wszelkie rysy i ubytki lakieru.
Dość powiedzieć, że moja fabrycznie nowa Skoda Superb, przed nałożeniem powłoki C-quartz musiała przejść delikatną korektę lakieru.
[ Dodano: Wto 19 Lut, 13 16:50 ]
Zamieszczone przez damcykW Tarnowie jest Auto spa Oto ich cennik Cquartz kosztuje 150 PLN
Zamieszczone przez damcykDIAMONDBRITE Ÿ 6 Lat Gwarancji lakier i tapicerka.
Zamieszczone przez damcykWosk o wysokiej zawartości Carnauby.
Tu na przykład http://www.swissvax.pl/index.php?id=18&tx_produkty_pi1[prod]=103 jest wosk o wysokiej zawartości Carnauby ( 76 %) tylko że kosztuje .... 4 tys zł.
i tu: http://moto.allegro.pl/wosk-formula-...968911490.html jest wosk z "wysoką zawartością wosku carnauba" 8)
Zamieszczone przez damcykRenowacja i odswiezenie
Odświeżenie lakieru.
Podstawowa korekta lakieru pozwala usunąć znaczącą część zmatowień i zarysowań pozostawiając wysoką głębię koloru.Bo za podana kwotę korekty lakieru przeprowadzić się nie da (chyba że ktoś działa w fundacji "mam marzenie"). Za 250 zł da się za to zrobić polerkę, ale z korektą lakieru będzie to miało niewiele wspólnego.
damcyk, cudów nie ma. Kosmetyki do detailingu są drogie, bardzo drogie. Dodatkowo profesjonalny proces detailingu wymaga czasu i niesamowitej wręcz dokładności, to też kosztuje. Także nie istnieje możliwość, zarobkowego przeprowadzenia detailingu z prawdziwego zdarzenia za podane przez tę firmę kwoty.
Jest baaaaaardzo dużo firm, które w swojej ofercie mają słowo "detailing", który z prawdziwym detailingiem nie ma absolutnie nic wspólnego. Parę miesięcy temu byłem z czystej ciekawości, w takiej firmie, gdzie za 200 zł chciano mi przeprowadzić "detailing" lakieru w ciągu .... 4 godzin :lol: Podczas gdy normalnie taki proces trwa 1,5-2 dni i kosztuje ok. 1000 zł.Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Ahoj wszystkim zwariowanym wariatom (niedługo też taki będę) :helm
Czytając ten cały wątek :spin: już się uzależniłem, a co to będzie na wiosnę.
Pomocy w weryfikacji stafu, który wybrałem, może gdzieś jest przerost formy nad treścią i można zejść na coś innego tańszego.
Kolor srebrny więc głębi aż takiej nie wyciągnę, bardziej mi zależy na dłuższym utrzymującym się wosku i zabezpieczeniu lakieru niż chwilowym lustrze na pokazy.
Myjka - jest
2 wiadra cynkowane z GS’u – są
Ścierki z mikrofibry (grube i gładkie) – są
Rękawice z mikrof. do mycia - są
Ręcznik do osuszania – jest
Woda ze studni - jest
do zamówienia:
1) Szampon – Meguiars NXT Generation Car Wash 532ml – 34,99 zł
2) Usuwanie owadów i smoły - Nielsen Tar & Glue Remover 1000 ml – 44,50 zł
3) Glinka - Bilt Hamber hard czy soft ? 200g – 59,99 zł
4) Wosk - Meguiar's Mirror Glaze #16 312g – 77,90 zł
5) Szyby - Autoglym Car Glass Polish 325ml – 37,99 zł
6) Tapicerka – Nielsen Nap Low Foam 1000ml – 29 zł
7) APLIKATURY - ShowCarShine Microfiber SOFT FOAM 1-PACK – 6,99 zł x3 ???
APLIKATURY - ShowCarShine Aplikator czarny (do opon) – 2,50 zł
8 ) Kokpit wnętrza - Meguiars natural shine 450ml – 44,99 zł
9) Plastiki zewnętrzne - AUTOGLYM BUMPER CARE 325ml – 39 zł
10) Opony - SHINY GARAGE BACK2BLACK 500ML – 39,90 zł ???
Będę zasysał ze sklepu showcarshine.pl bo wszystko tam jest i nie trza bulić za kilka wysyłek.
Pytanie jaka glinka hard czy soft (cena ta sama) – lakier 5 letni
Coś pominąłem ? (oby nie bo qźwa ciężko będzie ukryć te wydatki przed domowym dyrektorem finansowym)
ja pitole po co ja to czytałemlacze
Komentarz
-
-
cysteniarz , dbanie o czystosc samochodu to extra sprawa,a ze troche ciągnie po kieszeni,no cóż.
Nie wiem ,jaka masz rekawice do mycia,ale mam nadzieje ze wiesz ,ze im lepsza tym potem mniej bedziesz wkurzony,ze rysy sie pojawiaja.W Twoim zestawieniu nie widze cleanera,a przydałoby sie przygotowac lakier przed nalozeniem wosku.Tak samo nic nie widze do oczyszczenia lakieru przed myciem,taki Prickboart by sie przydał no i cos do felg Iron-x drogi ale mega skutecznyPoza tym wybrales duzą puche wosku,starczy Ci na pare lat,moze lepiej jakis testerek wziasc.Moze takie FK1000 (bardzo ladny efekt na lakierze,jakby oblany szkłem i dlugo sie trzyma).Dressing do opon polecam Nielsen brillance lub ValetPto Traditional tyre dressing.Plastiki zewnetrzne,fajny jest ValetPro dionysusu trim glitz lub 303 Aerospace .
Duzo by jeszcze pisać
P.S. nie loguj sie na Autokosmetyka.pl bo juz bedzie po Tobie i Twojej kasieKondziu
OCP
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lu5aszNie wiem ,jaka masz rekawice do mycia
Zamieszczone przez lu5asznie widze cleanera,a przydałoby sie przygotowac lakier przed nalozeniem wosku
Zamieszczone przez lu5aszcos do felg Iron-x
Zamieszczone przez lu5aszwybrales duzą puche wosku,starczy Ci na pare lat,moze lepiej jakis testerek wziasc.Moze takie FK1000 (bardzo ladny efekt na lakierze,jakby oblany szkłem i dlugo sie trzyma)
Zamieszczone przez lu5aszDressing do opon polecam Nielsen brillance lub ValetPto Traditional tyre dressing.Plastiki zewnetrzne,fajny jest ValetPro dionysusu trim glitz lub 303 Aerospace .
Zamieszczone przez lu5asznie loguj sie na Autokosmetyka.pl bo juz bedzie po Tobie i Twojej kasie
a jak z tą glinką brać softa czy harda ?
BILT HAMBER AUTO CLAY 200g REGULAR (HARD)
BILT HAMBER AUTO CLAY SOFT 200g
obie w cenie 59.99
Komentarz
-
-
Szampon to tylko duragloss 913
Jak lubisz matową deskę to polecam 303 aerospace, próbka kosztuje 10zł a spokojnie wystarczy na całe lato
Rękawicę tylko Car Pro wool wash mitt - to mój najbardziej udany zakup ze stuffu do mycia auta, kupisz i polecisz każdemu kto będzie stał przed wyborem rękawicy
Cudo do tapicerki bym sobie podarował bo tylko wetrzesz brud, chyba że chcesz tym potraktować plastiki w środku?
Do plastików na zewnątrz nie polecam AG Bumper Care, mam i niestety spływa zostawiając przy tym zacieki, teraz bym kupił coś z ValetPRO
Ja na opony daje marketowy szit w sprayu mimo że Meguiars endurance tire gel leży w piwnic - szit dłużej trzyma i nie schodzi po kilku deszczach...Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez andrzej111Szampon to tylko duragloss
Jak lubisz matową deskę to polecam 303 aerospace
Zamieszczone przez andrzej111cudo do tapicerki bym sobie podarował
Zamieszczone przez cysterniarzBilt Hamber hard czy soft
W sprawie cleanera - ja bym jednak rekomendował zakup. W ostateczności IPA, żeby przynajmniej pod wosk odtłuścić.Octavia 2 FL Combi 1.9 BXE
Komentarz
-
-
Witajcie.
Nigdy nad kosmetyką auta sie nie "pochylałem". Efekt był jak i był -mizernota po bezdotykówkach.
Ale o moją nową furkę chciałbym bardziej zadbać.
Jestem laikiem w tych sprawach. Troszkę ostatnie dni czytam ale info jest tyle, że mnie głowa boli.
Ktoś może mi zarzucić , że właśnie chce iśc na łatwiznę ale ja wolę skorzystać z doświadczenia i wiedzy ludzi w tym siedzących niż kombinować.
Auto ma 1,5 miesiąca. Nófka. Kolor ciemno stalowy metalik ( jak w podpisie link).
Stoi na dworze ale od wiosny dostanie swój garaż. Zabiegi chciałbym przeprowadzić powiedzmy kwiecień jak sie wiosennie i cieplej zrobi.
Czy możecie mi z własnego doświadczenia zaproponować jakiś konkretny zestaw Waszym zdaniem optymalny - konkretne produkty?
Powiedzmy średnie półka, zależy mi na dobrym długotrwałym (6-8 m-cy) efekcie. Chciałbym robić 2 zabiegi w roku- na wiosne i na zimę.
Teraz chodzi o wiosenny zestaw. Nie mam konkretnego budżetu. Interesuje mnie dobra średnia półka.
Pytania dodatkowe:
Aktywna piana na wstępie czy coś delikatniejszego - co ?
Nurtuje mnie korekta lakieru. Czy robić w nowym aucie? Nie mam sprzętu do mechanicznej roboty. Jeśli tak to czy do ręcznej korekty/polerki coś polecicie? Czy jednak mechanicznie i zlecić ten etap komuś?
Tyle tego, że sam nie wiem. Czy na nowe auto robić wszystko po kolei zgodnie ze sztuką czy np AIO? Ale czytam, że to efekt słaby i krótkotrwały. Wosk ....syntetyczny czy naturalny.....? Ech
Koledzy, proszę o wyrozumiałość i konkretne propozycje zestawów.
Jeśli gdzieś był taki "gotowiec" dla mnie idealny to poproszę info na której stronie
Pozdro
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez andrzej111Cudo do tapicerki bym sobie podarował bo tylko wetrzesz brud, chyba że chcesz tym potraktować plastiki w środku?Zamieszczone przez zak14Popieram, lepiej jakiś APC.
Zamieszczone przez andrzej111utoglym interior shampoo
Widziałem foty w tym wątku i ładnie golił, nawet zgnojony beżowy podłokietnik odnowił.
Zamieszczone przez zak14W ostateczności IPA, żeby przynajmniej pod wosk odtłuścić.
dzięx za rady ale raczkuję jeszcze. Po robocie fotorelacja będzie
Komentarz
-
-
cysteniarz , jesli juz tak bardzo nie chcesz cleanera,czego nie bardzo rozumiem,to przynajmniej kup IPA,odtluscisz lakier i wosk dlugo posiedzi. Glinką nic zlego nie narobisz,pamietaj tylko o poslizgu dla niej,ja mam soft i daje super rade.
Alonzo_ , dużo by pisacMusisz poczytac ten watek od poczatku i naprawde duuuuzo sie dowiesz.Tak po krotce to nawet jak masz nowy lakier to moze on wymagac korekty lakieru,poza tym piszesz ze chcialbys ten efekt utrzymac na 8 m-cy ,w tym wypadku pozostaje jedynie powlkoka kwarcowa.NAturalne woski lub sealenty trzymaja krocej,te pierwsze jeszcze krocej bo ich zadaniem jest uwidocznienie piekna lakieru,sealenty zas zabiezpieczaja na dluzszy czas .
Kondziu
OCP
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lu5aszAlonzo_ , dużo by pisacMusisz poczytac ten watek od poczatku i naprawde duuuuzo sie dowiesz.Tak po krotce to nawet jak masz nowy lakier to moze on wymagac korekty lakieru,poza tym piszesz ze chcialbys ten efekt utrzymac na 8 m-cy ,w tym wypadku pozostaje jedynie powlkoka kwarcowa.NAturalne woski lub sealenty trzymaja krocej,te pierwsze jeszcze krocej bo ich zadaniem jest uwidocznienie piekna lakieru,sealenty zas zabiezpieczaja na dluzszy czas .
OK, skoro nie da sie na łatwiznę będę musiał jakiś zestaw skompletować :|
Komentarz
-
Komentarz